La riquesa econòmica de la  nostra comarca  procedeix principalment del sector serveis ,78%,  a molta  distància queden la construcció, 20%, la indústria, 20%  i testimonialment l’agricultura amb un 2% en el Valor Afegit brut. Queda clar que el turisme és la principal font de riquesa del Baix Empordà i on el sol i platja són la principal proposta.

Tenim la sort que gran part d’aquest turisme que ens visita és un bon visitant en el sentit educatiu i cultural, tant el català, nacional, belga, holandès, francès, etc. cada cop busquen propostes més diversificades per enriquir les seves vacances i saben que en el Baix Empordà ho poden trobar. És per aquest motiu que des dels diferents organismes públics s’està incentivant diversificar l’oferta turística de la nostra comarca i on l’incipient sector agrícola que va sobreviure al boom turístic i constructiu dels 60- 70 i pot jugar un paper molt important.

En norma general quant arribes a un destí com a viatjant et vols impregnar de la cultura i tradicions d’un territori i on la  gastronomia amb els seus productes autòctons i de temporada copen gran part d’aquesta atracció. Som més els que cada cop ens en portem una ampolla de vi, un embotit, un formatge o unes galetes que han substituït l’impersonal  pin de nevera com a record o present.

El camp sobretot a la primavera i estiu ofereix una varietat de productes que adquirits directament al pagès trenquen la cadena d’intermediaris i càmeres que freqüentment devaluen el resultat, però no sols és interesant el producte final, conèixer l’elaborador, conèixer casa seva, com treballa, escoltar la història i cultura del camp per saber com i on s’elaboren els productes i curiosament per saber d’on procedim com a societat per què el camp sempre ha estat allà , immutable al pas del turisme i la construcció , amb un pas lent però ferm i enriquint un paisatge que ens atrau tant quant anem amb bicicleta o passejant.

Una part dels masos històrics de la comarca  i els nous cellers que estan sorgint ofereixen aquest atractiu amb rutes per les seves terres, horts i camps fruiters,  als cellers on ens ensenyaran les vinyes i zones d’elaboració i el més important de tot és que coneixerem de primera mà la cultura de poble que fa uns anys havia quedat infravalorada.

Personalment crec que aquest és el nou turisme, turisme d’arrel i personalitat, turisme amb inquietud pel territori que visita i que intenta dins del possible escapar del globalisme que amenaça totes les ciutats d’Occident que en prou feines es poden distingir una de l’altre.

No invento res nou, molts d’aquest masos fa molts anys que s’hi dediquen i per aquest motiu a l’Empordà tenim els recursos per potenciar aquesta oferta: història, cultura, elaboradors, paisatge, personalitat  i uns organismes oficials que creuen en el projecte.

Un exemple molt clar és el museu del peix de Palamós on  s’està fent una gran tasca per difondre la cultura del mar als visitants i de com un producte alimentari ben explicat i ben enfocat es converteix en una atracció turística d’èxit.

Animo a tothom a conèixer aquesta realitat paral·lela a les nostres platges per entendre d’on venim i al mateix temps saber que estem menjant.