Ens trobem en un any amb una paradoxa molt gran, portem un trimestre on les ventes de vi han caigut en picat degut a que la restauració està tancada, l’exportació ha baixat considerablement  i el consum particular no el pot substituir en volum.

El més curiós de tot és que es presenta una anyada amb uns volums de raïm molt importants, ara només són previsions ja que queden encara 4 mesos per les veremes. En els 6 mesos que portem han caigut al Baix Empordà gairebé 500 litres per m2, aquest quantitat és la mitjana  del que plou en un sol any . Les pluges de l’hivern van molt bé per revitalitzar la vinya i proporcionar reserves al sòl , en canvi les de primavera afecten directament a la quantitat de la collita, la qualitat i el balanç aromàtic. Aquest any ens trobem amb una acumulació important d’aigua en les 2 estacions, benvinguda!

Ara bé, tanta aigua també porta problemes , ja que l’increment de les temperatures provoquen enfermetats fúngiques tan conegudes i estudiades com el míldiu i l’oïdi. Una detecció tardana, un tractament ineficaç o una falta d’observació pot malmetre la producció. Són mesos molt delicats on l’atenció és imprescindible. Tractaments n’hi ha de molts tipus, des del clàssic sofre i coure als sistèmics ( els més utilitzats encara que ho neguem ),aquests treballen per l’interior de la planta via saba i asseguren durant uns dies la protecció del mateix mode que ho fa un antibiòtic a un ésser humà.

Si som capaços d’arribar al setembre amb la vinya sana la qüestió serà que fer amb el sobre stock de vi que ens podem trobar. Els cellers hem acumulat ampolles no venudes i  l’estiu no es presenta molt optimista . Alguns cellers jan han comunicat als seus proveïdors de raïm que aquest any no en compraran, fet que agreujarà encara més el preu de la matèria primera. La nostra comarca no es veu molt afectada per aquest punt ja que la majoria de cellers ens proveïm en gran part de raïm propi, tot i així es presenten temps difícils com a la resta de sectors de l’economia.

No tot són notícies negatives, l’altre cara de la moneda és que els vins negres gaudiran de més envelliment en ampolla i ho agrairan molt, l’altre aspecte positiu si es dona el cas és que el consumidor podrà gaudir de preus més competitius, dic si es dona al cas per que molts de cops el marge de descompte va desgraciadament directe al intermediari, ja sigui majorista, minorista o restaurador.

Amb tot aquest panorama només em queda demanar que aquest cop el nostre producte  necessita més que mai que s’aposti per ell, l’economia circular aporta valor i prosperitat al territori. No es tracta de política, es tracta d’economia  i ara més que mai és imprescindible per l’únic objectiu que tenim al cap la majoria d’empreses actualment: Sobreviure.