Botiga

PROPÒSIT BLANC 2022

9,50

 

 

“Garnatxa blanca i malvasia. Hem buscat un vi elegant que amb un petit pas de 2 mesos de criança en roure francès li aporta la complexitat que busquem en un vi gastronòmic.”

Color: verd potent i viu degut a la no clarificació ni filtració.

Nas: de gran complexitat, especiats, flors i fruites blanques.

Boca: amb una acidesa molt viva però ben integrada, voluminós i llarg, amb un record especial i molt agradable.

Producció: 1.423 ampolles.

Vinificació: Selecció de raïm a la vinya. Derrapat i maceració de 24 hores. Fermentació en fred durant 12 dies. 3 mesos amb les seves lies amb re- mogut sense clarificar, filtrar, ni estabilitzar. 450 litres Han passat 2 mesos en criança de roure francès.

Alcohol content (% Vol.): 12.90
Total acidity [g / l Tartaric]: 5.49
PH: 3.51
Total sulfur SO2T [mg / l]: 52

Categoria: Etiqueta:

2022, any de molta complexitat

Molta gent ens pregunta als viticultors com ha anat l’anyada i en la gran majoria d’anys és molt difícil de resumir-la en un sol adjectiu. Bona? Molt bona? Poca o molta producció?

Freqüentment, entre camps que estan sols a una distància de 1.000 metres ja hi ha diferències que a causa dels sòls reaccionen d’un mode diferent de la climatologia. Si resumir l’anyada d’una zona (Empordà) o territori concret (Calonge) es fa difícil aquest any en el cas de les vinyes que tenim a Viníric es fa impossible.

Les temperatures van ser les adequades per l’estació d’hivern. La primavera va començar aviat amb fortes temperatures que van començar a avançar el cicle de la planta, tendència que es va generalitzar la resta de l’any amb un estiu amb una mitjana de temperatures 3 graus per sobre del 2021. El quallat, el verolat i la maduració anaven 15 dies per davant de la mitjana d’anteriors anys.

Però el que ha marcat aquest any ha estat la gran sequera patida. El març va començar amb pluges generoses que van ajudar molt a arrelar amb força les noves plantacions de malvasia i garnatxa blanca de la Finca de Brugueres, però la resta de l’any les precipitacions registrades han estat de 234 l/m² fins al mes d’agost, les plantes han arribat molt cansades al setembre.

Algunes vinyes a mitjans d’agost patien d’estrès d’hídric, sobretot les de sòls argilosos, parant les maduracions i deixant el gra petit que ja no variaria gaire. La volatilitat en les maduracions era la norma i els controls de sucres i acidesa no seguien un ritme constant com altres anys. Pells i pinyols ben madurs amb graduacions baixes i acideses altes, pocs anys s’havia observat estadis similars. La decisió de recol·lecció es feia complexa i difícil.

Mostra de la complexitat: Vàrem entrar garnatxa negre a finals d’agost amb 14,2° i una altra garnatxa negre a finals de setembre amb 13,5°.

Ha estat un any on la feina de l’enòleg dins de celler ha estat molt important. Molta observació i estudi de varietat per varietat i finca per finca. Els protocols anteriors no servien. Les maceracions de cada raïm s’havien d’escurçar, ja que tenim més pell que polpa a causa de la sequera. La data de descovat era clau i molt diferent de la resta d’anys.

No és un any per resumir-lo en un adjectiu, però la concentració dels vins serà molt interessant, els tanins ben treballats estaran presents, les acideses d’algunes varietats seran les correctes, altres, com la garnatxa blanca, més baixes (potser no es podrà envellir tant).

El clima és un factor clau en la nostra feina, però la professionalitat dels enòlegs i viticultors per observar, analitzar i prendre les decisions adequades per intervenir o no defineix la diferència entres els vins correctes i els grans vins.

Salut i vi!!